Ett väl fungerande restaurangkök behöver kylbänkar

Kylbänkar i ett restaurangkök fyller dubbla funktioner – dels håller de maten fräsch och livsmedelssäker, dels ger de en bättre arbetsmiljö för kockarna.

För en hel del människor är drömmen att jobba som kock och kanske också att äga en egen restaurang. Se bara på alla de som hoppas kunna komma en bit på vägen genom att delta och sträva efter att vinna titeln Sveriges Mästerkock, i TV-programmet med samma namn.

Kockjobbet är dock ett slitsamt arbete som periodvis är stressigt och dessutom ligger på obekväma arbetstider. Många som tidigare arbetat som kockar, fick under coronapandemin sluta sina jobb och rikta in sig på att hitta andra arbeten. Det var kanske först då som de kom på hur slitigt det egentligen hade varit att arbeta i restaurangkök. Efter pandemin ville de inte tillbaka.

Med kylbänkar finns råvarorna nära till hands

Att locka till sig duktiga kockar är bara en av alla utmaningar som en restauratör möts av. En av de andra är att upprätta ett system i köket som säkerställer att livsmedlen hålls fräscha och säkra att äta. Mat som behöver kylförvaras får inte ligga framme längre stunder i köket.

För att klara av detta är det ytterst viktigt att det finns väl genomtänkt kylutrustning i restaurangköket. Funktionella kylar och frysar är en nödvändighet. Kylbänkar är ofta ett riktigt bra komplement – i dessa kan kockarna ha preppade råvaror, kalla såser och uppskurna grönsaker lättillgängligt alldeles under arbetsbänken. Detta bidrar dessutom till en bättre arbetssituation för just kockarna.

24 Apr 2023